top of page

Dag beste bezoeker,

Bij deze een korte beantwoording van de vragen: wie is nu de auteur achter de Cromrak serie, en hoe is hij daartoe gekomen?

Ter introductie: mijn naam is Mark Doornbos, ik woon in Haren (Groningen) en ik ben dus auteur van de fantasy serie 'De Kronieken van Cromrak'. In deze serie worden de wonderlijke avonturen beschreven van de ork Cromrak, die zijn wereld Rhove rondreist om zijn volk van een oud kwaad te redden.

Altijd al een boekenserie willen lezen waarin de klassieke fantasy-slechterik eens de heldenrol heeft? Altijd al eens willen lezen hoe een ork tegen de rest van de wereld aankijkt? Houd je ook van spannende boeken, met interessante personages en een vleugje humor? Dan is dit een serie voor jou!

Om met het begin te beginnen: ik ben geboren en opgegroeid in het noordelijke Delfzijl, een grote plaats die veelal bekend staat om zijn haven, zijn industrieën en het vijfjaarlijkse schepenevenement 'Delfsail'.

Van jongs af aan had ik al een passie voor lezen en het fantasy genre, iets wat tijdens mijn studie Biologie alleen maar is uitgebreid. Gedurende deze tijd sprak ik onder meer veel met vrienden af om fantasy games te spelen: dit betrof niet alleen kaart- en bordspellen, maar ook computergames en miniatuurspellen. Het is te danken aan één van die miniatuurspellen, Mage Knight, dat het personage Cromrak tot leven is gekomen. 

Als Mage Knight speler behoor je een factie te vertegenwoordigen, een volk, en ik besloot hierbij voor de factie van de orks te kiezen, omdat geen andere partij zo'n geweldige combinatie had van actie en humor. Daarbij was het heel leuk om de 'slechterik' te vertegenwoordigen, al was het concept van slechterik in Mage Knight erg relatief. In feite waren deze orks ook niets anders dan een volk met eigen normen en waarden, die niet noodzakelijk beter of slechter waren dan die van bijvoorbeeld mensen.

Dit zette mij aan het denken. In veel fantasyboeken en spellen worden de orks traditioneel gebruikt als de slechteriken, de eeuwige aartsvijanden van de mens, en meestal hebben ze niet meer karaktereigenschappen dan dat. Ze zijn verdorven, agressief en alleen goed als kanonvoer.

Waarom zou er niet een andere kant aan dit verhaal zitten?

Zelf had ik al een tijdje schrijversambities ontwikkeld, en nadat ik de orks ontdekt had, besloot ik om voor de verandering eens een ork de heldenrol in te laten nemen in mijn boeken, een (min of meer) sympathieke ork die allerlei spannende avonturen beleeft. Zodoende begon ik korte verhalen over Cromrak te schrijven, die ik aanvankelijk alleen met mijn vrienden deelde. Na mijn studie (2008) besloot ik echter een heel boek van Cromraks belevenissen te maken. Toen ik dat uiteindelijk af had (in 2012), was het een aardig dik boekwerk geworden. Na enthousiaste reacties van mijn proeflezers volgde mijn zoektocht om het boek gepubliceerd te krijgen. Zo kwam ik bij uitgeverij Zilverbron terecht, en warempel... ze waren om!

Hierna volgde een flink redactieproces, wat mij ontzettend veel heeft bijgeleerd, en toen was het zover: Cromrak kon de wereld in!

Gezien de dikte van het boek (het originele manuscript was meer dan 600 Word pagina's!) werd besloten om het boek in twee delen uit te brengen.

In april 2014 verscheen het eerste deel van mijn boek, 'De Geheimen van Khifa', en bijna een jaar later deel twee, 'De Wraak van Bernan'.

Al is hiermee het oorspronkelijke manuscript uitgebracht, er was ruimte voor een vervolg in de serie.

Daar werk ik nu op, en als het goed is, verschijnt deel drie dan volgend jaar!

Wil je meer informatie over de twee boeken die reeds verschenen zijn, kijk dan op 'C1: De Geheimen van Khifa' en 'C2: De Wraak van Bernan'.

Zie daarnaast de website van Zilverbron zelf voor meer informatie (zie: 'Contact').

Mocht je daarnaast meer willen weten... vraag gerust!

bottom of page